Geschiedenis van het Shirepaard
De Shire Horse is het grootste paardenras en stamt uit de Shire-streken van midden Engeland. De legende gaat dat deze imposante paarden ridders, uitgerust in zwaar harnas, ten strijde droegen. Feit is dat deze paarden vooral gefokt werden om zwaar landbouwwerk te verrichten.

HorseBrassTot in de middel­eeuwen werd dit ploeg- en trekwerk door ossen gedaan, maar omdat Shires sneller én intelligenter waren, zagen veel Engelse boeren hen al gauw als ideale werk­nemer… eentje waar buiten werktijd graag mee gepronkt werd!

DraftHorseIn de 19e eeuw werden de kalme en werklustige Shires de aandrijf­motor van de Industriële Revolutie. Dankzij hun paardenkrachten konden de eerste moderne machines draaien.
Daarnaast speelden Shires een belangrijke rol in het toenemende goederenvervoer en trokken zij trouw kanaal­boten, trams en bierwagens voort.
De uitvinding van de stoommachine en die van de automobiel maakte vele Shires uiteindelijk werkeloos. Rond 1960 was de vraag naar het ras dermate laag dat het zelfs met uitsterven werd bedreigd.

Gelukkig zijn de Gentle Giants de afgelopen jaren herontdekt en nemen hun aantallen weer toe. Ook buiten Engeland zijn deze nostalgische werkers nu zeer in trek als veelzijdig recreatiepaard!

Op Griendheuvel TV, het videokanaal van Shirestal De Griendheuvel op YouTube, vindt u een verzameling filmpjes waarin Shires de hoofdrol spelen.